Sahabat

Monday, June 20, 2011

~ Korban Cinta Balasannya Syurga ~

Cinta yang kamu faham bagaimana?


Petang itu cuaca agak mendung. Awan-awan hitam mundar-mandir di dada langit. Memberi petanda awal buat penduduk berdekatan yang bumi akan disimbah hujan. Burung-burung yang dari tadi bising dengan nyanyian sudah pulang ke teratak masing-masing. Berkata mereka di dalam hati, tidur ketika itu adalah waktu yang sangat menyelerakan. 

Angin yang pada asalnya hanya sepoi-sepoi bahasa bertukar kepada deruan udara yang laju. Deras membelah langit. Hingga menerbangkan beberapa ekor semut yang sedang bersiar-siar di laman dapur restoran. Lalu, menangislah sang anak apabila melihat sang bapa terapung-apung dibawa angin.

Dalam pada itu, kebanyakan kedai makan sudah mula berkemas. Melakukan persediaan awal sebelum hujan lebat membasahi. 

Namun, di penjuru restoran tersebut masih bersantai dua orang jejaka idaman. Berborak itu dan ini, bergurau canda ibarat dunia aku yang punya. Masing-masing tidak hairan dengan cuaca yang sudah semakin gelap dek tutupan awan hitam yang gebu tersusun rapi. Sepertinya mereka ini sedang membincangkan sesuatu yang serius bahkan diselik juga gurau-canda yang akhirnya gelak ketawa yang mengisi ruangan.

Comel giler. Tetapi kau kata buruk?

"Eh, kau tahu aku tengok awek tu cun giler. Memang berkenanla aku tengok muka dia. Tambah-tambah bila dia senyum kat aku tadi. Peerggh.. mcm nak rak ar jantung aku ni." Adu Amran kepada Nabil bersungguh.

"Sapa dia awek tu? Aku kenal tak? Cita sikit. Aku nak kenal gak." Nabil mengaju soalan tanda meraikan temannya. Tetapi monolog dalamannya berbicara sendiri. Siapala gadis yang malang itu.

"Ala. Kau ingat tak yang aku angkat tangan kat dia tadi. Pastu dia senyum-senyum kat aku. Yang tu la. Lagi pun aku tengok dia tu tak la teruk sangat perangai. Boleh makan samanla." Amran melemparkan pandangannya ke luar restoran. Sambil memerhatikan renyai-renyai hujan membasahi jalan.

"Hah! Wei kau biar batul. Perempuan yang hitam tu? Mana sesuai dengan kau. Kau putih dia hitam, bikin jadi taik cicak aku tengok korang berdua ni nanti. Hahaha." Gelak. Tidak tertahan Nabil apabila melihat citarasa temannya yang meminati perempuan berkulit hitam.

"Apa kau ni? Hitam ar comel. Nampak sexy bro. Kau apa tahu? Kau pun takde orang yang minat. Sedap je gelakkan aku. Bukan nak sokong member-member." Muka lima puluh sen Amran ditarik menjadi muka sepuluh sen apabila citarasanya dipermainkan.

" Ok-ok. Aku bukan tak sokong. Tapi aku rasa awek tu tak secocokla. Rugi bro kalau kau minat perempuan macam tu. Kau ada rupa. Hensem pun hensem. Kaya lagi. Hidup berstyle. Perempuan tu? Dahla bertudung macam ustazah. Hitam. Kelat. Pekat. Dari pelusuk Nigeria manala dia boleh tersesat kat sini. Eee.. tak kuasa aku melayan." Gerakan badan Nabil seperti lipas kudung membuatkan Amran tergelak sendiri.

"Hahahaha. Lepak ar bil.. Gelabah apesal? Itu kata kau. Ni, kata hati aku ni dah jatuh cinta. Selama aku hidup, belum pernah aku jumpa awek semanis dia. Mana la tau kalau-kalau ada rezeki satu hari kami dipersatukan. Hahaha." 

Mereka berdua tergelak serentak apabila Amran mengakhirkan kata-katanya yang agak mustahil di mata Nabil. Sungguh pun ia hanya angan-angan yang tidak berpenghujung cita-cita.

Korban cinta. Andai tidak, ia pasti buta.

Ya. Rata-rata yang terjadi kepada kita apabila mengambil cinta dunia melebihi cinta kita kepada Allah. Akhirnya jadilah seperti mereka yang dikejar tak dapat, yang dikindong berciciran. Apa yang dikejar tak dapat? Dan apa pula yang dikindong berciciran?

Korban cinta. Andai tidak, ia pasti buta. Bagaimanakah?


Saya bawakan ini sebagai jawapan. Pastikan anda tidak terlepas menontonnya. Diskusinya panjang. Tetapi saya yakin ia tidak merugikan.


Terima kasih atas kesudian meluangkan masa di sini. Menonton dengan tekun dan sabar. Mudah-mudahan Allah redha dengan cinta kita yang berputik atas dasar kasih dan sayang padaNya.

Salam cinta dari saya,


1 comment: